Aquesta col·lecció va nèixer el 1995 i fins el 1997, es van publicar 7 exemplars. L’objectiu de la col·lecció era traduir al català, textos d’autors clàssics de l’antropologia internacional.

Breus Clàssics d'Antropologia; 7
L’origen del sistema classificatori del parentiu
Família, matrimoni, parentiu i organització social són conceptes que han estat indisolublement lligats a la formació de la teoria antropològica des de l’aparició de l’obra de Lewis Henri Morgan. Per mitjà de l’estudi dels sistemes de parentiu de diverses cultures, aquest advocat novaiorquès no només va elaborar una teoria de la història de la família […]

Breus Clàssics d'Antropologia; 6
Els mètodes de l’etnologia
Franz Boas és sens dubte un dels autors més emblemàtics i polèmics de l’antropologia moderna. El seu paper de fundador del culturalisme nord-americà, la varietat de les seves aportacions metodològiques i empíriques, així com les seves crítiques al formalisme racial i a tot tipus de determinismes, fan d’aquest autor una figura irrepetible dins la història de l’antropologia.

Breus Clàssics d'Antropologia; 5
El mètode genealògic i l’origen dels sistemes classificatoris del parentiu
A la història de l’antropologia William Halse R. Rivers és recordat com l’introductor del mètode genealògic i d’una nova forma d’estudiar els problemes de parentiu.

Breus Clàssics d'Antropologia; 4
Sobre el principi de l’economia del pensament
Sobre el principi de l’economia del pensament és la tesi doctoral del jove B.K. Malinowsky presentada a la Universidad de Cracòvia el 1906.

Breus Clàssics d'Antropologia; 3
L’etnòleg davant el colonialisme
Indeslligable la seva història a la del imperialisme occidental, l’antropologia s’ha hagut de plantejar quins són o quines han de ser les relacions de complicitat, d’indiferència o de denúncia que els seus conreadors han de mantenir envers una situació de domini de la qual, ho vulguin o no, ells mateixos en són expressió.

Breus Clàssics d'Antropologia; 2
Assaig sobre la naturalesa i la funció del sacrifici
Autor: Marcel Mauss i Henri Hubert. Edició, traducció i pròleg a cura de Manuel Delgado Ruiz. Editorial: Barcelona: Icaria: Institut Català d’Antropologia, cop. 1995 Aparegut en forma d’article a L’Anne Sociologique, l’any 1899, aquest text de Marcel Mauss (1872-1950) i Henri Hubert (1872-1927) ha de ser amb tota justícia considerat com l’obra fundadora de l’escola […]

Breus Clàssics d'Antropologia; 1
La persona a les societats primitives
Autor: Maurice Leenhardt. Edició a càrrec d’Andreu Viola Recasens.Editorial: Barcelona: Icaria: Institut Català d’Antropologia, cop. 1995 La relació entre l’individu i la societat ha generat un dels debats centrals de les ciències socials contemporànies. L’estudi de la persona en tant que construcció cultural mitjancera entre el jo individual i el sistema social de normes i valors ens […]