Publicacions

Baye Fall. Expressions de l’islam senegalès a Barcelona

Autores:  Marta Contijoch Torres, Marisol Bucar Carranzo, Núria Sanmartí Ojuel
Editorial: Pol·len Edicions, 2021
Col·lecció: L’Observatori

Baye Fall. Expressions de l’islam senegalès a Barcelona és una etnografia que segueix el camí i actualitza un seguit de recerques antropològiques sobre estructures i pràctiques organitzatives vinculades a una branca de l’islam senegalès present a Catalunya. Més enllà de centrar-se en les pràctiques religioses d’aquesta comunitat, aquesta recerca s’endinsa en les vicissituds a les quals s’enfronten en el seu dia a dia alguns col·lectius amb bagatge migratori, especialment a Barcelona.

Sinopsi

En les darreres dècades, la conversió de Catalunya i, particularment de Barcelona, en lloc d’arribada de persones que deixen el Senegal -com altres països del que s’ha donat en anomenar Àfrica subsahariana- per tractar de trobar i construir una nova vida a Europa ha fet presents estructures organitzatives i pràctiques vinculades a expressions de l’islam observables en aquesta part del continent africà. Malgrat l’atenció científica, administrativa i mediàtica que ha rebut la incorporació de l’islam al paisatge religiós català, convé assenyalar la poca atenció que, tret d’algunes excepcions, han rebut determinades expressions de l’islam oest-africà igualment presents a casa nostra.
Com a contribució per revertir aquesta dinàmica, aquesta monografia segueix el camí i actualitza els resultats d’una línia de recerques dutes a terme des de l’Institut Català d’Antropologia i l’Observatori d’Antropologia dels Conflicte Urbà sobre la religiositat senegalesa a Barcelona, que ha volgut parar atenció a la vinculació d’aquest àmbit de la vida dels migrants amb d’altres com el treball informal o l’habitatge, sempre marcats per les condicions d’irregularitat a les que es veuen abocats els senegalesos que arriben al nostre país.
Més concretament, aquest llibre recull el treball etnogràfic dut a terme entre 2019 i 2021 amb un grup de joves d’origen senegalès residint al barri del Raval de Barcelona. Més enllà de centrar-se en les seves pràctiques religioses, les seves trajectòries són un exemple de les vicissituds a les quals s’enfronten en el seu dia a dia alguns col·lectius amb bagatge migratori residents a casa nostra, des dels problemes relatius a l’accés a l’habitatge i el recurs a l’okupació fins a les formes de lluita social que vehiculen com a actors polítics clau als nostres barris.

El llibre és fruit de la recerca que va comptar amb el finançament del Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya i l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI): Expressions del Bayefallisme a la ciutat de Barcelona – Institut Català d’Antropologia

Les autores són membres del Grup de Treball Antropologia del Conflicte Urbà de l’ICA.

El llibre ha estat possible gràcies a l’Ajut per Publicacions de l’Institut Ramon Muntaner rebut per l’ICA i al suport de Pol·len Edicions. 

De venda a: https://pol-len.cat/llibres/baye-fall-expressions-de-lislam-senegales-a-barcelona/