Grups de treball i recerca

Grup de Treball d’Etnomusicologia

Presentació

El Grup de Treball d’Etnomusicologia de l’ICA està format per investigadors i investigadores interessats en la música com a fet social. Aquest espai es planteja com a punt d’encontre dels diversos apropaments que, des d’àrees d’estudi com l’Antropologia, la Sociologia, els Estudis Culturals, els Sound Studies, els Popular Music Studies i la Musicologia, fan de la pràctica musical un objecte d’estudi multidimensional i simbòlic. L’Objectiu principal del grup és fomentar la discussió i el debat en torn a les funcions de l’esmentada pràctica en la construcció i interpretació de les relacions i processos socials, en una diversitat de contexts.

Pla de treball

Reunions de caràcter mensual amb format de sessions de debat i taules rodones, així com eventuals simpòsiums de durada més llarga. A cada una de les sessions, es convidarà un investigador/a que introduirà una temàtica susceptible de generar un debat de caràcter més ampli i comparatiu.

Col·laboracions

El Grup de Treball d’Etnomusicologia de l’ICA espera comptar amb la col·laboració d’institucions com la SIBE (Sociedad de Etnomusicología), la ICTM (International Council for Traditional Music), la SEM (Society for Ethnomusicology), la IASPM (International Association for the Study of Popular Music), entre d’altres.

Activitats 2019

07/11/2019 19:00

Col·loqui: “Los sonidos de las naciones imaginadas: la canción artística en el contexto del nacionalismo musical”

Lloc: Sala Fontserè de l'Institut d'Estudis Catalans, carrer del Carme 47, Barcelona. Entrada lliure.

A càrrec de Patricia Caicedo (doctora en musicologia per la Universidad Complutense de Madrid).

En aquest col·loqui Patricia presenta el seu llibre Los sonidos de las naciones imaginadas: la canción artística latinoamericana en el contexto del nacionalismo musical, en el qual analitza les transformacions sonores que han pres lloc en el món de la cançó artística llatinoamericana des de la seva aparició a la fi del segle XIX fins als nostres dies.
Aquest espai servirà per a reflexionar sobre els processos de construcció d’identitat nacional i per a observar com aquests processos es reflecteixen en la cançó.
Observarem com en les cançons, espais de representació i eina catàrtica, el pensament, la llengua i la música han estat al servei d’uns interessos, complint funcions concretes en la construcció de la nació. En elles s’evidencia que la construcció de la identitat és un procés continu, constant i canviant en el qual superposen diverses històries. Vistes així, les cançons són textos històrics on es reflecteixen les interaccions socials i constantment es negocien el passat, el present i el futur.

Patricia Caicedo és doctora en musicologia per la Universidad Complutense de Madrid i metgessa per l’Escola Colombiana de Medicina. Encarna a l’artista-investigadora i combina la recerca i l’execució, enriquint-les mútuament. Ha dedicat molts anys a investigar el repertori de cançó artística llatinoamericà i ibèric, traient a la llum nombrosos compositors i obres que abans estaven ocultes.
La seva recerca interdisciplinària cerca contextualitzar les obres i els compositors, estudiant-los com a part de xarxes socials complexes i interconnectades.
Patricia ha publicat 8 llibres i gravat 9 CDs dedicats a la cançó artística en espanyol, català, portuguès i llengües indígenes, la majoria d’elles gravades per primera vegada o escrites per a ella.
És la fundadora i directora del Barcelona Festival of Song®, curs d’estiu i sèrie de concerts centrats en l’estudi de la història i la interpretació del repertori vocal llatinoamericà i ibèric que en 2020 celebra la seva setzena edició. patriciacaicedo.com

04/10/2019 19:00 

Col·loqui: "La Etnomusicología como una ciencia retrodictiva"

Sessió d'inauguració dels Col·loquis d'Etnomusicologia, curs 2019-2020.

A càrrec del professor Julio Mendívil, etnomusicòleg.

Lloc: Sala Pi i Sunyer-Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme 47, 08001 Barcelona. Entrada lliure.

Resum: Considerando que una disciplina científica funciona siempre de manera análoga a las ciencias naturales, muchas personas consideran que nuestro conocimiento etnomusicológico nos permite predecir el futuro de nuestros objetos de estudio, del mismo modo que un astrónomo puede predecir el movimiento de los astros en un tiempo por venir. A mi parecer, la etnomusicología se asemeja más a una ciencia retrodictiva, es decir a una ciencia que, aunque observa en un tiempo presente durante el trabajo de campo, solo puede trabajar en función a hechos ya ocurridos en el mundo, lo cual, contrario a lo que piensa, la conecta con lo pasado. ¿Qué realidad es aquella que observamos cuando estamos en el campo? ¿No se vuelve ella pasado en el momento de la observación y de la escritura etnográfica?

Partiendo de ejemplos de mi propio trabajo en los Andes y en Alemania, en mi ponencia quiero reflexionar sobre dos puntos complementarios: sobre nuestra experiencia de campo como una acción orientada al pasado, para la cual quiero exponer algunas ideas provenientes de la filosofía de la historia de autores como Paul Veyne, Arthur Danto y Frank Ankersmit, y sobre los vínculos del presente con el pasado según la prosa etnomusicológica de autores como Klaus Wachsmann y Philip Bohlman. Esta reflexión quiere servir de punto de partida para repensar nuestra labor etnográfica rescatando para ella algunas ideas sobre la escritura de la historia y la construcción de la memoria.

Julio Mendívil, etnomusicòleg, “charanguista” i escriptor peruà radicat a Àustria. Va estudiar Etnomusicologia al Departament d'Etnomusicologia de l'Institut de Musicologia de la Universitat de Colònia (1994-2000), Alemanya. Ha estat investigador i docent adjunt en etnomusicologia de la Universitat de Colònia i de la Universitat de Música i Teatre de Hannover, així com professor visitant en diverses universitats tant a Europa com a Llatinoamèrica. Ha dirigit la càtedra d'Etnomusicologia a la Universitat de Colònia (2008-2012), el Center for World Music de la Universitat de Hildesheim (2013-2015) i ha estat president de IASPM-A (International Association for the S tudy of Popular Music- branca Llatinoamericana) entre 2012 i 2016, President de la mateixa IASPM a nivell mundial i professor d'etnomusicologia a la Universitat Goethe de Frankfurt entre 2015 i 2017.
Ha estat guardonat amb el Premi de la Convocatòria José María Arguedas III de la Biblioteca Nacional del Perú el 2001 pel llibre Todas las sangres. Artículos sobre música popular. Així mateix ha rebut el 2012 el Premi de Musicologia Samuel Claro Valdés i l'Otto Mayer-Serra Award l'any 2016 pels seus treballs etnomusicològics.
Juliol Mendívil és actualment professor d'etnomusicologia de la Universitat de Viena, Àustria.

21/06/2019 19:00 

Col·loqui: "Entre la pasión y el oficio: las tiendas de discos en Barcelona"

A càrrec de Fernán del Val Ripollés - doctor en Sociologia per la Universidad Complutense de Madrid, actualment és investigador postdoctoral a la Universidad de Oporto (Portugal). Ha publicat diversos llibres sobre música, política, mitjans de comunicació i joventut a Espanya. L'any passat va publicar el llibre "Rockeros insurgentes, modernos complacientes: un análisis sociológico del rock en la Transición". És president de la branca espanyola de la IASPM (International Association for the Study of Popular Music).

Lloc: Museu Etnològic i de les Cultures del Món - Carrer Montcada, 12, Barcelona. Entrada lliure.

Resum: Aunque la sociología de la música y los estudios sobre músicas populares han insistido en la necesidad de conocer y analizar a los diversos mediadores que están presentes en el campo musical, las tiendas de discos no han recibido excesiva atención en lo trabajos académicos. En esta ponencia realizaré un mapeado por algunas de las tiendas de discos de Barcelona, tanto en la actualidad como en el pasado, profundizando en la forma en que los trabajadores y dueños de estas tiendas conciben su oficio, en relación al contexto histórico en el que estas tiendas surgieron, o desaparecieron. Analizar las tiendas de discos, más allá de su dimensión económica, entenderlas como espacios de socialización y comunicación, nos permitirá entender algunas pautas del consumo de m úsica en la postmodernidad.

17/05/2019 19:00 

Col·loqui: La producció musical com a paradigma d'invisibilitat en els procesos de creació i recepció mediats tecnològicament

A càrrec del Dr. Jordi Roquer, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Lloc: sala Puig i Cadafalch, Institut d'Estudis Catalans, carrer del Carme 47 de Barcelona. Entrada lliure.

Resum: En poc més de mig segle, la producció musical ha modificat notablement
la forma en què escoltem la música, alterant dràsticament els plans sonors i la forma en què les obres musicals són creades i presentades davant el públic. Les nostres expectatives sonores i part de les nostres valoracions estètiques entorn a moltes de les músiques que consumim estan estretament condicionades per aquests processos de mediació tecnològica, uns processos que hem naturalitzat fins a tal punt que ens resulten del tot invisibles. En els últims anys, perspectives com les de Philip Tagg, Mark Katz, Paul Théberge o Simon Zagorski-Thomas, entre d'altres, ens conviden a reflexionar sobre aquesta invisibilitat i sobre aquest rol fonamental que, paradoxalment, exerceix la producció d'àudio a la creació i la recepció musical. En plena era d'internet, en què els paradigmes per al consum i la recepció musical representen un nou repte per a la investigació, la musicologia encara no semblar haver consolidat eines per abordar aquest canvi fonamental que va esdevenir a mitjans del segle passat. A dia d'avui, tal reflexió resulta imprescindible per valorar la utilització de la tecnologia amb fins creatius i discriminar entre els seus usos conscients i inconscients, per aprofundir en el  debat sobre l'ètica de la tecnologia musical o, simplement, per eixamplar la paleta de recursos analítics, més enllà de les eines d'anàlisi musical tradicional.

La xerrada i posterior col·loqui, proposa fer atenció a aquests procediments per a reflexionar sobre el paper del so en la configuració d'estils, personalitats artístiques, discursos estilístics i fins i tot la generació de significats.

26/04/2019 19:00 

Col·loqui: "Hacia la descubierta del Otro: la música en la Expedición Malaspina (1789-1794)"

A càrrec de Gianni Ginesi - Professor de Musicologia en l'ESMUC,  llicenciat en "Discipline delle Arti, della Musica e dello Spettacolo"  per la Università di Bologna (Italia), diplomat en Etnomusicologia per la Universitat de València i doctor en Musicologia per la Universitat  Autònoma de Barcelona.

Lloc: sala Puig i Cadafalch, Institut d'Estudis Catalans, carrer del Carme 47 de Barcelona. Entrada lliure.

Resum:La Expedición Malaspina se organizó para ser una de las grandes hazañas  científicas del siglo XVIII, a través de la cual se pretendía ahondar en el conocimiento naturalista y geográfico de los territorios coloniales  de España, así como de sus diferentes poblaciones. Una labor que iba asociada a una evidente finalidad política y económica, destinada a  mantener -y posiblemente incrementar- el poder colonial español. El  espíritu positivista que animaba la expedición nos ha trasmitido un  legado considerable de documentación gráfica y escrita de esas labores,  donde se pueden encontrar distintas informaciones sobre músicas y danzas  que abren el campo a una revisión crítica de esos relatos. La
construcción de esas imágenes sonoras del Otro nos interpelan y  promueven unas reflexiones sobre las dinámicas de los encuentros  culturales de esa época y sus huellas en la actualidad, que serán el  argumento de la sesión que se propone.

08/03/2019 al 10/03/2019. 

Seminari: Between local and global. American roots music in Barcelona and beyond.

Conjunt d'activitats monogràfiques a càrrec del Fulbright Professor Dr. Lee Bidgood Butler (Charles University & East Tennessee State University).

Llocs de celebració de les activitats:

8 de març: Sala Pi i Sunyer, Institut d'Estudis Catalans (IEC), carrer del Carme 47, Barcelona.
9 de març: Museu Etnològic i de les Cultures del Món-Montcada, carrer Montcada 12, Barcelona.
10 de març: Museu de la Música de Barcelona, carrer Lepant, 150, Barcelona

Veure cartell

22/02/2019 19:00Col·loqui: Musical Bridges - Herramientas computacionales para la comprensión de tradiciones musicales ajenas.
A càrrec de Rafael Caro Repetto (Music Technology Group-UPF).
Lloc: Sala Fontserè, Insitut d'Estudis Catalans (IEC), carrer del Carme 47, Barcelona.

Resumen: El continuo desarrollo de las tecnologías de la información y las comunicaciones ofrece una gran oportunidad de acceso a tradiciones musicales ajenas, a través de la difusión de registros digitales de interpretaciones de músicos de todo el mundo. Sin embargo, para ser capaz de comprender y apreciar dichas tradiciones, es necesario un proceso de formación de las capacidades perceptivas específicas para cada tradición (listenership, Elliott y Silverman 2015). Frente a los numerosos manuales sobre diferentes géneros y tradiciones musicales del mundo, que ofrecen una exposición a la música descrita limitada a uno o pocos ejemplos seleccionados, que generalmente requieren cierto grado de conocimiento de notación musical, y que, especialmente, pueden presentar una insalvable brecha entre la explicación textual y el ejemplo sonoro, el desarrollo de herramientas computacionales on-line para la formación de las mencionadas capacidades perceptivas permite el acceso a una gran cantidad de ejemplos musicales reales y completos, procesados para ofrecer visualizaciones de los conceptos culturalmente relevantes a percibir sin necesidad de ningún tipo de conocimiento previo de notación musical, de forma que salve la brecha entre explicación verbal o textual y escucha musical, y permita cierta interacción con dichos conceptos, facilitando en todo momento una escucha atenta (attentive listening) y propiciando cuando sea posible una escucha participativa (engaged listening, Campell 2004). El proyecto Musical Bridges (https://www.upf.edu/web/musicalbridges), llevado a cabo en el Music Technology Group de la Universidad Pompeu Fabra, tiene como objetivo aprovechar los corpus de grabaciones digitales de música clásica indostana, música clásica carnática, música turca de makam, música del jingju de China y música andalusí creados durante el proyecto CompMusic (https://compmusic.upf.edu/) para el desarrollo de tales herramientas computacionales con el fin de ayudar en el proceso de desarrollo de las capacidades perceptivas necesarias para la comprensión y apreciación de dichas tradiciones musicales. En esta ponencia presentaré brevemente los objetivos y el plan de trabajo de Musical Bridges, así como las herramientas desarrolladas hasta el momento para la música clásica indostana.

Historial d'activitats