Agenda

XERRADA: Alimentació i racisme: Desmuntant estereotips a la cuina

Activitat ica

DIMECRES 18 DE NOVEMBRE A LES 19.00H.

A càrrec de Marta Ruiz (L’Etnogràfica, ODELA – UB)

L’alimentació, allò que mengem i com ho mengem, s’ha utilitzat al llarg de la història com un distintiu social i un diferenciador cultural entre persones, pobles i societats. Però sovint també ha contribuït a crear o reforçar les desigualtats socials i les relacions de poder, perquè s’ha utilitzat per infravalorar, discriminar i, fins i tot, deshumanitzar “els altres”, aquells en els que identifiquem criteris d’elecció alimentària, codis morals i culturals i sistemes d’organització social diferents dels propis. Des de l’Antiguitat, passant pels inicis del Colonialisme fins al cas actual de la propagació del Coronavirus, desmuntarem el racisme i el classisme creat o reforçat per mites, estereotips i prejudicis associats a les pràctiques alimentàries. Observar l’alimentació com un fet social i cultural i comprendre els seus significats contribueix al respecte per la diversitat cultural i a combatre les desigualtats socials, i els mecanismes que les reprodueixen.

Inscripció prèvia aquí