Agenda

TRENCADÍS LITERARI: Un viatge a l’altra punta del món

Del 2 de març al 6 d'abril de 2022 a les 18.30h.

7a edició. Una mirada antropològica a través de la literatura i l’art

PROGRAMA

Dimecres 2 de març

Conversa amb Estela Ocampo, comissària de l’exposició, i especialista en art primitiu, dirigeix el Centre Investigador en Art Primitiu i Primitivisme de la UPF i Xavier Moret, autor de Boomerang, viatge al cor d’Austràlia (Empúries) / Boomerang, viaje al corazón de Australia (Península Altaïr).

Un any abans de la celebració dels Jocs Olímpics de Sidney, Moret va recórrer Austràlia durant dos mesos. El resultat és aquest segon llibre de viatges, que pretén mostrar les meravelles d’Austràlia, un país tan gran com Europa poblat per uns 20 milions d’habitants i uns 40 milions de cangurs.

Benvinguts a Austràlia, una illa-continent enorme, més gran que Europa i habitada només per 19 milions de persones, on les carreteres tenen rectes de més de quatre-cents quilòmetres i el tren triga més de tres dies a recórrer de punta a punta la distància que separa Perth i Sídney. On conviuen els contrastos més radicals que es puguin arribar a imaginar.

Format: presencial i online
Hora: 18:30 h

Dimecres 9 de març

La ruta blava. Viatges als mars del sud. Josep Maria de Segarra (EdJuventud,1940) (Eds62,2000).

Conversa amb Marta Vallverdú i Borràs, autor de la tesi Viatges literaris a la Polinèsia: Aurora Bertrana, Josep Maria de Sagarra.

Josep Maria de Sagarra, exiliat a París durant la Guerra Civil, va viatjar a Tahití en companyia de Mercè Devesa, amb qui s’acabava de casar. Aquest viatge havia estat un regal de bodes de Francesc Cambó. A la Polinèsia, Sagarra tenia la intenció de fugir de l’ambient opressiu de l’exili. El 28 de desembre de 1936, ell i la seva esposa es van embarcar a Marsella en el Commisaire Rammel; van arribar a Tahití al febrer de 1937 i van tornar de nou a Marsella, en el Ville de Strasbourg, el 20 de juliol de 1937. Del quadern de bord que anava escrivint Josep Maria de Sagarra al llarg d’aquests mesos, va sorgir La ruta blava, un llibre excepcional, d’una prosa lluminosa i d’un estil narratiu impecable.

Format: online
Hora: 18:30 h

Dimecres 16 de març

En la barrera (Altaïr,2000) de Gabi Martínez.

Un llibre que recorre la costa de Queensland a partir de la Gran Barrera de corall i presenta un mosaic de veus diverses que ens pot ajudar a entendre aquesta Austràlia.

A Austràlia l’impacte humà també ha tingut conseqüències aclaparadores: aquí estan les plagues de conills, de cavalls, camells o gripaus, o la ja perceptible mort blanca que s’apodera dels corals a causa de l’augment de la temperatura de l’oceà. Gabi Martínez recorre la costa de Queensland, que a vegades sembla inventada, i la converteix en una cançó a la qual s’incorporen desenes de veus: naturalistes, submarinistes, aborígens, grangers, empresàries, teòlegs, jugadors de pòquer…

Format: online
Hora: 18:30 h

Dimecres 23 de març

La trilogia de la cultura maorí i la colonització de Nova Zelanda de Sarah Lark. Al país del núvol blanc, Els  secrets dels maoris i La crida del kiwi. Totes publicades a EdsB.

L’escriptora alemanya va ser guia turística al país maori i en va quedar tan enamorada que va decidir convertir-lo en un personatge més d’una saga que ha enganxat al lector en una sèrie de 3 novel•les ambientades allà. En parlarem amb la seva traductora Susanna Andrés.

Londres, 1852: dues noies emprenen la travessia en vaixell cap a Nova Zelanda. Significa el principi d’una nova vida com a futures dones d’uns homes a qui no coneixen. Però trobaran l’amor i la felicitat a l’altra punta del món? Al país del núvol blanc, el debut amb mes exit dels últims anys a Alemanya, es una novel·la inoblidable sobre l’amor i l’odi, la confiança i l’enemistat, i sobre dues families unides per sempre.

Format: online
Hora: 18:30 h

Dimecres 6 d’abril 

Paradisos oceànics, d’Aurora Bertrana. (1930).(Rata,2017)

Conversa amb l’antropòleg, escriptor i traductor Adrià Pujol.

Aurora Bertrana, amb les seves paraules, va fer el món més petit. La Polinèsia era un indret remot, perdut, inimaginable, fins que ella hi va estar. Fins que aquesta periodista va salpar a Papeete i va començar a enviar les seves cròniques d’Oceania cap a Espanya. Va ser a finals de la dècada de 1920. Bertrana, de trenta-quatre anys, va arribar a aquell indret exòtic, absolutament desconegut i, durant tres anys, es va dedicar a descriure la seva naturalesa i a escriure sobre la seva gent. Parlava sobretot de les dones, dels matrimonis forçosos, de la maternitat sense contractes, de la sexualitat alliberada. Viatjava perquè buscava i perquè fugia alhora.

Format: presencial i online
Hora: 18:30 h

Les sessions online es poden seguir a través de Facebook Live: https://www.facebook.com/muecbcn