Agenda

JORNADA: Patrimonis culturals, museus i COVID-19: veus múltiples

29 I 30 d’abril de 2022

A la fi del 2019 es van conèixer els primers casos de la malaltia ocasionada pel virus SARS-CoV-2. La ràpida transmissió del virus en el món va donar lloc a la pandèmia de la Covid-19 en la qual encara ens trobem immersos. A més de les greus conseqüències que està tenint en els individus, la pandèmia està transformant la societat en el seu conjunt, en les seves diferents dimensions econòmiques polítiques, culturals…

En l’àmbit de la cultura, la pandèmia ha afectat també el camp del patrimoni i els museus. En aquest camp els agents han hagut de posar en marxa diferents i variades estratègies i accions per a fer front a la nova situació. 

Així, l’objectiu del seminari és analitzar com està afectant la pandèmia als museus i centres patrimonials i quines són les estratègies i accions dutes a terme pels agents en els següents quatre àmbits:

  1. La gestió dels museus i centres patrimonials.
  2. Les activitats in situ i en línia.
  3. Les relacions amb la comunitat local, el públic i el turisme.
  4. La memòria de la Covid-19; és a dir, les accions dutes a terme per a recollir, conservar i difondre elements patrimonials vinculats a la pandèmia.

Per a abordar aquestes qüestions s’organitzaran quatre taules, una per cada àmbit, en les quals diferents especialistes abordaran els impactes de la covid-19.

Programa

Comité organitzador:

Abella, Jordi
(Ecomuseu de les Valls d’Àneu)

Arrieta Urtizberea, Iñaki
(UPV/EHU)

Canals, Alejandra
(Universitat de Barcelona)

Reyes, Teresa
(ICOM España – Consejo Internacional de Museos)

Roigé, Xavier
(Universitat de Barcelona)

Seguí, Joan
(L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia)

Viau-Courville, Mathieu
(Office de Coopération et d’Information
Muséales-Ocim)