Agenda

I JORNADA: Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre: una indústria de 500 anys amb perspectives de futur

Activitat ica

11 de juny de 2021, de 9.30 a 18.30h.

El municipi riberenc de Riba-roja d’Ebre ha conservat el nombre més elevat de forns d’elaboració d’oli de ginebre de tota la península Ibèrica. L’oli de ginebre s’obté de la fusta de troncs i arrels del Juniperus oxycedrus, comunament anomenat càdec i té nombroses propietats antisèptiques, antiinflamatòries, cicatritzants, parasiticides i pesticides.
Aquestes propietats terapèutiques han motivat que l’oli de ginebre s’hagi fet servir històricament com a remei per a diverses malalties humanes i, sobretot, animals.
Aquests forns van fer que Riba-roja d’Ebre esdevingués un important centre de producció, fins al punt de fer de la seva fabricació una potent indústria de l’època preindustrial.
Aquesta jornada té per objectiu donar a conèixer aquest important patrimoni etnogràfic des de perspectives diverses per mostrar al mateix temps la seva riquesa en molts àmbits.

En el marc del Programa Cultura Viva de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI). Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia:
https://forms.gle/DbQviU3kbbHnqird7
Aforament limitat

Activitat presencial i en streaming
https://twitter.com/AntropologiaCat
www.twitter.com/livemedia 

#fornsoliginebre #matrixcultura2050

PROGRAMA

MATÍ, de 9.30 a 13.30h.

INAUGURACIÓ
A càrrec de F. XAVIER MEDINA, Institut Català d’Antropologia i JOSEP AGUILÀ, Amics de Riba-roja

Més de 7 anys donant suport als forns d’oli de ginebre
ANTONIO SUÁREZ, Alcalde Riba-roja d’Ebre

Patrimoni i el desenvolupament endogen
JOSEP FORNÉS, Antropòleg, ex-director del Museu Etnològic i de Cultures del Món, membre Amics de Riba-roja

Els forns d’oli de ginebre en el paisatge
JOSEP ALIÓ, Arquitecte urbanista, membre Amics de Riba-roja

L’Inventari de Patrimoni Etnològic de Catalunya i les zones d’interès etnològic: eines per a la sensibilització i la protecció del patrimoni de les classes populars
ROGER COSTA, Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Direcció General de Cultura Popular del Dep. de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Els forns d’oli de ginebre: una indústria a Riba-roja
JUDIT VIDAL, Dra. en Història, autora del llibre Els forns d’oli de ginebre: una indústria a Riba-roja d’Ebre

El suport a la recerca, la difusió i la salvaguarda del patrimoni local i comarcal per part de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU). Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre
ELENA ESPUNY, Tècnica de projectes de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU)

Els forns d’oli de ginebre al Museu Etnològic i de Cultures del Món
ORIOL PASCUAL, Cap de programes del Museu Etnològic i de Cultures del Món

Pla estratègic com a eina de salvaguarda i dinamització del patrimoni dels forns d’oli de ginebre
ÍNGRID BERTOMEU CABRERA i MAITE HERNÁNDEZ SAHAGÚN, Antropòlogues, autores del Pla Estratègic dels forns d’oli de ginebre

La fotografia etnogràfica
JOSEP BLANCH, Fotògraf especialitzat en fotografia de viatges i etnogràfica, membre d’Amics de Riba-roja

MATRIX CULTURA|2050: El relat de la sostenibilitat en clau de cultura
MARIA ESCOBEDO, ANDREW COLQUHOUN, Associació LIVEMEDIA

The four pillars of sustainability: environmental, cultural, social & economic, as it applies to the Juniper Ovens
MARTIN CLARK, President de Grampus Heritage & Training

TARDA, de 15.30h a 18.30h.

L’estudi dels forns d’oli de ginebre des d’una visió arquitectònica
SERGIO COLL, AGUSTÍ COSTA, CÈLIA MALLAFRÈ, Escola Superior d’Arquitectura Universitat Rovira i Virgili (URV)

Intervenció arqueològica al forn d’oli de ginebre de Mariano Agustí: llegint la història de la materialitat
LAIA GALLEGO, Arqueòloga, professora UB, directora camp de treball RR

El ginebre: planta, productes i aplicacions
MARIA DOLORS GONZÁLEZ CABRÉ, Biòloga, membre Amics de Riba-roja

Juniper Communis: As an essential oil for use in Aromatherapy
ANNA GEORGHIOU, Llic. en Psicologia, Belles Arts i Grau en Aromaterapia

Ossa de Montiel i altres zones de producció a la península ibèrica i sud de França
JOSEP JORDAN, Psicòleg, membre Amics de Riba-roja i GABRIEL NIETO, Fabricant d’oli de ginebre

Els  forns d’oli de ginebre: una mirada artística
SARAH MISSELBROOK, Llic. en Belles Arts, Riu d’Art a Riba-Roja, membre Amics de Riba-roja

Turisme Industrial: Descobrir com es fan les coses
PEPI MARTÍNEZ FONT, Xarxa Turisme Industrial de Catalunya (XATIC)

Territori, Riu, Paisatge, Senderisme i Patrimoni
RAMON PUIG TERRÉ, Amics de Riba-roja i Figot T. Senderisme

La festa de l’oli de ginebre, quelcom més que una festa
FRANCESC VALERI ESTEVE CATALÀ
. Industrial, membre de la Junta Amics de Riba-roja

CLOENDA
A càrrec de JOSEP AGUILÀ, Amics de Riba-roja i MONTSERRAT CLUA, Institut Català d’Antropologia