Agenda

IX JORNADES DE MUSEUS LOCALS: “La sostenibilitat i els museus locals”

5 d’abril de 2022 a les 10.00h.

Programa

Amb inscripció prèvia (matícula gratuïta, places limitades)

PRESENTACIÓ

El canvi climàtic ha deixat de ser un concepte abstracte i llunyà formulat per la ciència i s’ha convertit en un fenomen evident amb uns efectes concrets. Així mateix, el nostre planeta evidencia els seus límits i ens fa sabedors del fet que pot arribar al col·lapse com a escenari de vida de l’ésser humà. Tots dos elements ens conviden a tindre present la nostra empremta mediambiental i la sostenibilitat de les nostres actuacions. 
  
En aquesta situació, els museus no se’n poden estar al marge i s’hi han de comprometre. L’ICOM, en la Conferència General de Kyoto (2019), ja va apuntar que la sostenibilitat havia de deixar de ser una pràctica aïllada d’alguns museus especialment conscienciats per a transformar-se en un concepte rector del funcionament de l’ampli univers museístic. Els museus han d’assolir pràctiques més sostenibles en el seu funcionament intern i quotidià, i també han de reduir l’impacte de les seues activitats públiques. Això significa assumir un paradigma nou que els permeta l’aplicació de criteris d’actuació basats en l’estalvi de recursos i en l’ús de mitjans reciclables i reutilitzables.

A més, els museus han de tindre una funció proactiva i fomentar en la societat la necessitat d’adoptar pràctiques sostenibles. En aquest sentit, els museus etnològics i en concret, els de tipus local, tenen un paper important, ja que són els més propers a la ciutadania i, sobretot, són dipositaris de sabers i de formes de la societat tradicional que, sense haver sigut formulats sota el criteri actual de sostenibilitat, adquireixen un valor important en la societat. Ens referim a l’intercanvi de béns, de treball i de serveis, de gestió col·lectiva dels recursos, de l’ajuda mútua, dels béns comunals, de compartir i del respecte al medi com a proveïdor dels recursos necessaris per a viure.

Aquesta jornada de formació realitzada a Quartell servirà per a reflexionar sobre la qüestió i compartir experiències relacionades amb les actuacions museístiques sostenibles. Tots els museus, independentment de la seua grandària i capacitat, poden posar en marxa accions en aquest sentit.