Agenda

Curs: Antropologia, ambient i salut. Una mirada global als territoris llatinoamericans

Activitat ica

11, 12, 13, 16 i 17 de desembre de 2019, de 10.00 a 13.00 h.

Inscripcions: https://forms.gle/1bpyXrLDzUZEEbzQ7
Data límit d’inscripció: 6/12/2019
Places limitades (mínim de 10 persones per a realitzar el curs)

Preus:
General: 120€
Estudiants i/o persones en atur: 100€
Socis/as ICA: 90€

DESCRIPCIÓ DEL CURS

El curs pretén aportar eines per a articular el camp de l’antropologia amb el de la salut i l’ambient. Es planteja un abordatge des de l’antropologia mèdica amb la finalitat d’analitzar els aspectes macro i microsocials que estan afectant els territoris llatinoamericans.

OBJETIU GENERAL

Reflexionar sobre la pèrdua de diversitat de la mare terra i la seva influència en la salut de les poblacions.

Incorporar aspectes de l’antropologia mèdica, tant teòrica com metodològicament, a fi d’afrontar recerques en contextos i territoris amb problemes ambientals, a través de la incorporació de les dimensions econòmicpolítiques, culturals, socials i ideològiques que es troben en diversos contextos llatinoamericans.

OBJETIUS ESPECÍFICS
El seminari té com a objectiu reflexionar sobre la pèrdua de diversitat de la mare terra i la seva influència en la salut de les poblacions.
Incorporar aspectes de l’antropologia mèdica, tant teòrica com metodològicament, a fi d’afrontar recerques en contextos i territoris amb problemes ambientals, a través de la incorporació de les dimensions econòmicopolítiques, culturals, socials i ideològiques que es troben en diversos contextos llatinoamericans.

CONTINGUTS BÀSICS

  • Antropologia mèdica. Context general, corrents teòrics i aportacions a la salut pública i les ciències ambientals.
  • Epidemiologia sociocultural i el seu abordatge des de l’antropologia mèdica critica.
  • Estudi de cas: Una ciutat minera, Potosí-Bolívia.
  • Cultius genèticament modificats. Estudi de cas: l’Argentina.
  • Extractivisme, agronegoci i salut. Estudi de cas: Amazones-Perú
  • Sida i contaminació ambiental. Estudi comparatiu: Bolívia, Xile i Sud-àfrica.

MÈTODES PEDAGÒGICS

  • Classes expositives.
  • Anàlisis de textos.
  • Projecció de material audiovisual.
  • Reflexió i discussió en classe dels resultats.

Professora: SUSANA RAMÍREZ HITA

Es va llicenciar en Antropologia Social en la Universidad Nacional de Misiones (UNaM-Argentina). Es va doctorar en Antropologia Social i Cultural, amb especialitat en Antropologia de la Medicina, en la Universitat Rovira i Virgili (URV). Treballa en el camp de l’Antropologia Mèdica i les seves recerques més importants s’han desenvolupat entorn de les condicions de salut de diferents poblacions, fonamentalment llatinoamericanes. Membre de la Unión de Científicos Comprometidos con la Sociedad y la Naturaleza de América Latina (UCCSNAL) i del Medical Anthropology Research Center (MARC). És professora del “Màster Interuniversitari d’Antropologia Mèdica i Salut Global” (URV, UB, CSIC), del doctorat “Salud Colectiva, Ambiente y Sociedad” i del Màster “Epidemiologia y Salud Colectiva” que imparteix a la Universidad Andina Simón Bolívar (Equador)

Entre els seus llibres més destacats es troben: Donde el viento llega cansado. Sistemas y prácticas de salud en la ciudad de Potosí (Cooperación Italiana, La Paz, [2005] 2010). Entre calles estrechas. Gitanos: prácticas y saberes médicos (Bellaterra. Barcelona, 2007). Calidad de atención en salud. Prácticas y representaciones sociales en las poblaciones quechua y aymara del altiplano boliviano (OPS/OMS. La Paz, [2009] 2010). Salud intercultural. Crítica y problematización a partir del contexto boliviano (ISEAT. La Paz, 2011) i Cuando la enfermedad se silencia. Sida y toxicidad en el oriente boliviano (URV. Tarragona, 2016).