Agenda

CINELAB TURISME 2019: Mirades des de l’Antropologia

Activitat ica

Del 13 de novembre al 4 de desembre de 2019, Dimecres a les 18.30h.

PRESENTACIÓ

Fenomen distintiu de la modernitat, el turisme desperta representacions contradictòries: cerca de coneixement i experiència de consum, motor de desenvolupament i indústria extractiva, productor de llocs i d’imaginaris i al mateix temps colonitzador d’espais públics. Indústria i al mateix temps pràctica social, és un fenomen que ens crida a reflexionar, no només pel seu caràcter econòmic, sinó també per la seva connotació social, cultural, política, i mediambiental.

El Cinelab Turisme: Mirades des de l’antropologia és un cicle de cinema que posa en diàleg l’antropologia i el turisme. A través del visionat de documentals temàtics, ens proposem generar reflexió i debat al voltant de les diverses realitats del turisme contemporani. Les obres seleccionades per aquesta segona edició del cicle tornen a abordar el fenomen turístic des de perspectives diverses, interrogant a propòsit de les dinàmiques, les representacions i els conflictes que apareixen en diferents tipus d’encontres turístics. Realitzarem un viatge per realitats properes i allunyades, mirant allò que passa a Barcelona i a la Xina, passant per Mongòlia i Gàmbia. Parlarem de la complicada relació entre turisme i ciutats, dels canvis culturals provocats pel turisme, de les economies informals que es creen al voltant del turisme i de les condicions laborals dels seus treballadors i treballadores.

Cada sessió configura un bloc temàtic, amb una durada de dues hores i un format interactiu: presentació de la pel·lícula, visionat i debat.

Coordinació: Fabiola Mancinelli (UB, ICA) i Tomás Ibáñez Mancebo (Vilamon).

PROGRAMA

13/11 El turisme i el dret a la ciutat

CITY FOR SALE

Laura Álvarez | 82’| 2018| VO

Presenta: Fabiola Mancinelli, antropòloga, amb la participació de Laura Álvarez, directora de la pel·lícula.

‘City for sale’ s’endinsa en el dia a dia de quatre famílies de Barcelona, les vides de les quals estan molt condicionades pel turisme de masses. Per mitjà d’elles, coneixem la gran transformació que està experimentant la ciutat i, al mateix temps, ens adonem que està tenint lloc un procés de ‘turistització’ que està fent fora els veïns i les veïnes de les seves llars i barris. És un procés silenciat i irreversible que està cambiant la identitat de Barcelona.

Web: http://www.cityforsalefilm.com/ESP/ESPindex.html

IMBD: https://www.imdb.com/title/tt8316160/

20/11 La cultura a pes: el turisme i la cerca d’autenticitat

SHAMAN TOUR

Laetitia Merli | 63’| 2009 | VOS

Presenta: Roger Canals, antropòleg, amb la participació de Lætitia Merli, directora de la pel·lícula.

Mongòlia, tancada als viatgers durant molt de temps, s’obre avui al mercat liberal i és visitada per turistes de tot el món. Quines són les interaccions entre turistes i pastors nòmades, els uns somiant amb un món “autèntic” poblat per rens i xamans, i els altres obrint-se al capitalisme i somiant amb la societat de consum? La pel·lícula presenta el punt de vista d’una família de criadors de rens la mare dels quals és una famosa xaman que avui viu principalment d’ingressos turístics. Amiga de la família durant molts anys, la directora és la confident de la xaman que exposa les seves reflexions, estratègies de supervivència i plans de futur.

27/11 Economies informals al marge del turisme

WELCOME TO THE SMILING COAST

Bas Ackermann |72’|2016 | VOSE

Presenta: Jesús Martín, co-fundador de Aethnic i expert de turismo sostenible.

Welcome to the Smiling Coast ofereix una visió de la vida de dotze joves que es mouen dins dels límits del sector informal de la indústria turística gambiana. Tot i ser el país més petit de l’Àfrica continental, Gàmbia s’ha convertit en una destinació turística popular pel seu clima càlid, la fauna abundant i la intimitat barata. Cada any, més de 150.000 turistes, molts dels quals són dones europees, visiten la Somrient Costa de l’Àfrica occidental a la recerca d’aquesta exòtica barreja de sol, safari i sexe. La majoria dels turistes s’allotgen en les comoditats dels complexos tot inclòs, molt allunyats de l’experiència quotidiana dels gambians habituals. Irònicament, molts gambians pobres, sobretot joves, resideixen a pocs passos dels hotels i platges turístiques, intentant sobreviure als marges d’aquesta omnipresent indústria del lleure. Welcome to the Smiling Coast mostra les variades i sovint creatives estratègies alternatives que els joves gambians utilitzen per assegurar la seva subsistència. Captant les seves lluites, esperances i somnis, aquest documental posa una cara humana i positiva a l’economia informal que es troba darrere de la lluentor de la Costa Somrient.

Web: https://www.welcometothesmilingcoast.com/

IMDB: https://www.imdb.com/title/tt4864800/

4/12 Els treballadors i les treballadores del turisme

UP THE YANGTZE

Yung Chang |93’ |2007| VOSE

Presenta: Irene Masdeu Torruella, antropòloga

La presa de les Tres Gorges, al riu Iang-Tsé, símbol gegantí i molt disputat del miracle econòmic xinès, proporciona el teló de fons èpic i inquietant de Up the Yangtze, un documental dramàtic i inquietant sobre la vida dins el somni xinès del segle XXI. Entre els dos milions de persones que van canviar la seva forma de vida a causa de la presa, es troba la família Yu, que per la seva condició humil, es veu forçada a enviar la seva filla a treballar abandonant l’escola. En una amarga ironia, la filla és contractada per una companyia de creuers, part de l’estrany i apocalíptic negoci turístic que prospera al llarg del riu. Up the Yangtze ens ofereix la darrera visió d’un món llegendari que desapareix per sempre.

Web: https://www.nfb.ca/film/up_the_yangtze/

IMBD: https://www.imdb.com/title/tt1114277/