Agenda

CICLE DE CINEMA ETNOGRÀFIC: La mirada de gènere. Sessions Institut Català d’Antropologia

Activitat ica

13, 20 i 27 d'octubre de 2021 a les 18.00h.

En el marc de la 11a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial

Cicle coordinat per Josep Roca (IVAC. Grup de Treball sobre Antropologia, Imatge i Cultura Visual-ICA)

Totes les sessions comptaran amb la presentació i debat posterior i amb convidats/des.

Formulari d’inscripció

PROGRAMA

13 d’octubre de 2021 a les 18.00h.
1a sessió: DONES I TRADICIÓ

Amb les intervencions de: KHADIJA OUARYACHI, graduada en Humanitats, educadora social i ambiental i DÍDAC P. LAGARRIGA, escriptor i periodista.

Presentarà: JOSEP ROCA, IVAC. Antropologia, Imatge i Cultura Visual-ICA.

Projecció: La Caravane de Mé Aïsha, Dalila Ennadre (Marroc, 2002, 50’)
Sinopsis: Aquest documental íntim i personal traça la vida de la poetessa i mística Aïcha Messaoud, originària de Mauritània, que va passar gran part de la seva vida en una il·lustre família nòmada, la del Cheik Ma-el-Aïnïne. Ennadre viatja a la recerca de les petjades de la memòria de la seva heroïna creuant milers de quilòmetres pel desert des del Marroc a Mauritània.

20 d’octubre de 2021 a les 18.00h.
2a sessió: TRANSFEMINISMES
Projecció: Tchindas, Pau Garcia Pérez de Lara i Marc Serena (Cap Verd, 2015, 90’).

Amb la intervenció de Pau Garcia Pérez de Lara, director de la pel·lícula. Presentarà: Josep Roca (IVAC. Grup de Treball sobre Antropologia, Imatge i Cultura Visual/ICA).
Sinopsis: Tchinda és una dona trans que va sortir de l’armari a Cap Verd i que ha aconseguit ser un referent fins al punt que a les persones trans i gais del país se’ls anomena Tchindas. El documental mostra el seu dia a dia i la preparació del carnaval de l’illa, una fita tradicional de màxima importància per a la cultura popular.

27 d’octubre de 2021 a les 18.00h.
3a Sessió: DONES DEL TERRITORI

Doble projecció: Entre el dia i la nit no hi ha paret, Col·lectiu Espigolaores (València, 2017, 60’)
Sinopsi: Entre el dia i la nit no hi ha paret és el primer treball documental del col·lectiu Les Espigolaores. Es tracta d’un documental sobre dones que viuen o han viscut a l’Horta de Campanar, la Partida de Dalt o a la desapareguda Partida del Pouet, a València. A través dels seus relats s’aborden les seves pràctiques, coneixements i experiències de vida, i es qüestiona la imatge masculinitzada que sovint hom projecta d’aquest territori. El documental parteix de la memòria de les dones i de llurs subjectivitats per reivindicar, des d’allò quotidià, els sabers invisibilitzats i desplaçats que han format part de la construcció del territori, i es presenta com una eina per repensar el present. Una mirada crítica sobre el model de desenvolupament urbanístic dut a terme a València durant les últimes dècades recorre el documental.

Crònica d’una joventut, retrats de l’acció col·lectiva, Anna Fonoll Tassier (Tarragona, 2019, 37’)
Sinopsis: Recull de testimonis de joves tarragonins. El documental ens acompanya a conèixer les seves expectatives de com habitar la ciutat.

http://cargocollective.com/annafonoll/Cronica-d-una-joventut