Col·loqui: "Los sonidos de las naciones imaginadas: la canción artística en el contexto del nacionalismo musical"

Data: 07/11/2019 19:00

Organitza: Grup de Treball d’Etnomuscologia de l’ICA

A càrrec de Patricia Caicedo (doctora en musicologia per laUniversidad Complutense de Madrid).

Lloc: Sala Fontserè de l'Institut d'Estudis Catalans, carrer del Carme 47, Barcelona. Entrada lliure.

En aquest col·loqui Patricia presenta el seu llibre Los sonidos de las naciones imaginadas: la canción artística latinoamericana en el contexto del nacionalismo musical, en el qual analitza les transformacions sonores que han pres lloc en el món de la cançó artística llatinoamericana des de la seva aparició a la fi del segle XIX fins als nostres dies.
Aquest espai servirà per a reflexionar sobre els processos de construcció d'identitat nacional i per a observar com aquests processos es reflecteixen en la cançó.
Observarem com en les cançons, espais de representació i eina catàrtica, el pensament, la llengua i la música han estat al servei d'uns interessos, complint funcions concretes en la construcció de la nació. En elles s'evidencia que la construcció de la identitat és un procés continu, constant i canviant en el qual superposen diverses històries. Vistes així, les cançons són textos històrics on es reflecteixen les interaccions socials i constantment es negocien el passat, el present i el futur.


Patricia Caicedo és doctora en musicologia per la Universidad Complutense de Madrid i metgessa per l'Escola Colombiana de Medicina. Encarna a l'artista-investigadora i combina la recerca i l'execució, enriquint-les mútuament.
Ha dedicat molts anys a investigar el repertori de cançó artística llatinoamericà i ibèric, traient a la llum nombrosos compositors i obres que abans estaven ocultes.
La seva recerca interdisciplinària cerca contextualitzar les obres i els compositors, estudiant-los com a part de xarxes socials complexes i interconnectades.
Patricia ha publicat 8 llibres i gravat 9 CDs dedicats a la cançó artística en espanyol, català, portuguès i llengües indígenes, la majoria d'elles gravades per primera vegada o escrites per a ella.
És la fundadora i directora del Barcelona Festival of Song®, curs d'estiu i sèrie de concerts centrats en l'estudi de la història i la interpretació del repertori vocal
llatinoamericà i ibèric que en 2020 celebra la seva setzena edició. patriciacaicedo.com

patricia caicedo.JPG

Arxius relacionats:
2019-11-07 Cartel Patricia Calcedo.pdf (702Kb)