Seminari: “EL BRASIL CONTEMPORÀNI: MIRADES ETNOGRÀFIQUES”

Data: 24/02/2011

Organitza: Instituto de Ciênciais Sociais da Universidade de Lisboa amb la col.laboració de CINAF (Grup d’Estudis sobre Cultures Indígenes i Afroamericanes) i GEFP (Grup d’Estudis sobre Familia i Parentiu)

El Brasil contemporani és un lloc de recerca per a molts antropòlegs portuguesos, especialment de l’Instituto de Ciênciais Sociais da Universidade de Lisboa. Partint de múltiples perspectives teòriques, s'utilitzarà el material
etnogràfic brasiler per abordar diferents qüestions empíriques i heurístiques. Entre els temes que més ens interessen es troben el de les identitats individuals i col·lectives, la mobilitat i les concepcions de la persona.
Aprofitant un conveni entre el LISST de Toulouse (Laboratoire Interdisciplinaire, Solidarités, Sociétés, Territoires) i l'Instituto de Ciênciais Sociais en el marc del programa bilateral entre el CNRS i la FCT de Portugal, ens proposem
ampliar aquesta col·laboració amb el Departament d'Antropologia Cultural i d’Història d’Amèrica i Àfrica de la Universitat de Barcelona amb l'organització d'una jornada de debat dedicada al Brasil sobre aquestes temàtiques.

PROGRAMA

10h00 -11h00 João de PINA CABRAL
O núcleo dos afectos: Amor, poder e nomeação na Bahia (Brasil)

11h15-12h15 Susana MATOS VIEGAS
Mobilidade: O falso problema dos territórios de cárcere entre reservas e terras indígenas no Brasil

12h30-13h30 Susana DURÃO
Narrativas e fábulas morais. O papel das emoções nos movimentos culturais: caso AfroReggae

16h30- 17h30 Simone FRANGELA
O Brasil emigrante na Europa: reflexões sobre percursos de gênero e de trabalho

17h45- 18h45 Diana ESPÍRITO SANTO
Transformabilidade ontológica nos terreiros de Umbanda do Rio de Janeiro

Moderadors/Discussants: Joan BESTARD, Ignasi TERRADAS, Aníbal GARCÍA ARREGUI, Cristina LARREA, Raúl MÁRQUEZ, Gemma OROBITG, José Luís RUÍZ-PEINADO (Departament d’Antropologia Cultural i d’Història d’Amèrica i Àfrica)

seminari Brasil.jpg

Temes: seminari