Pàgina oficial de l'Institut Català d'Antropologia
 
     
 
Consell de redacció de Nº4/2004b de Quaderns-e de l'Institut Català d'Antropologia
Presentació
Especial 25è aniversari
 
 

Fa vint-i-cinc anys va aparèixer el primer número de Quaderns de l’Institut Català d’Antropologia. Es tractava d’una edició humil, realitzada amb ciclostil, però amb quatre textos principals que amb una gran qualitat i rigor metodològics van significar la “primera pedra” de les publicacions de l’Institut. Des d’aquesta data s’han publicat 20 números de la revista impresa i 6 de la versió electrònica. Aquests dos formats han conviscut des de l’any 2003 per tal de posar a l’abast d’un públic més ampli les aportacions de l’antropologia, donar major visibilitat a la recerca realitzada a Catalunya i crear un espai internacional de debat i discussió sobre la nostra disciplina.

Durant aquests vint-i-cinc anys Quaderns ha sigut un instrument d’expressió de dues generacions d’antropòlogues i antropòlegs catalans que hi han aportat i confiat els seus textos, i a més, també, d’autors d’altres tradicions nacionals, com ara David Gilmore, Louis Assier-Andrieu, Stanley Brandes, Julian Pitt-Rivers, James W. Fernandez, Norbert Elias, Claudia Fonseca i Claude Lévi-Strauss, per esmentar-ne, en ordre cronològic, només alguns.

És evident que aquesta trajectòria no podria haver-se desenvolupat sense l’esforç dels organitzadors i autors del primer numero. És per això que en aquest volum hem volgut reeditar, com un tribut d’homenatge, els textos d’aquests pioners amb una addenda breu, redactada ad hoc, per cadascun dels autors originals. Són textos, aquests darrers, que en la seva comparació amb els inicials ens permeten reflexionar sobre les continuïtats i discontinuïtats de l’antropologia a Catalunya, vincular el passat amb el present i oferir-nos les claus per dur a terme un debat sobre el nostre futur.


Presentació del núm. 1 de Quaderns, maig del 1980

 

 

 
    ISSN 1696-8298 © de cada text: el seu autor, © d'aquesta edicio: Quaderns-e de l'ICA