Projecte

Aquesta pàgina web és la versió 1.0 d'un intent col·lectiu d'anar construint una eina en xarxa que ens permeti conèixer millor com va ser la lluita clandestina contra Franco als carrers de Barcelona. Neix amb la intenció d'esdevenir, amb el temps, un arxiu col·laboratiu en línia que ajudi a preservar la memòria de la resistència antifranquista i alhora sigui un homenatge permanent als seus militants, molt sovint menystinguts per la història oficial a Catalunya 

Aquesta pàgina és nodreix de fons documentals diversos, públics i privats, i aporta testimonis directes de l'experiència de les lluites dels propis ex-militants. Hi podreu trobar bàsicament filmacions, àudios, mapes, escrits, octavetes, fotografies i cartelleria, referents a les principals mobilitzacions que van tenir lloc contra el Règim entre els anys 1939 i 1977.

Els seus impulsors inicials, l' Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) i el Grup d’Etnografia dels Espais Públics de l'ICA són col·lectius que compten amb una contrastada experiència en investigació etnohistòrica sobre la memòria de la resistència antifranquista. El fruit d'aquests estudis s'ha plasmat tant en publicacions de monografies i articles científics, així com en nombroses participacions en congressos, seminaris i jornades, a nivell nacional i internacional. Les darreres aportacions en aquest àmbit son les publicacions: Carrer, festa i revolta. Els usos simbólics de l’espai públic a Barcelona (1951-2000), Cops de gent. Barcelona 1890-2003 i Lluites secretes. Testimonis de la clandestinitat antifranquista.

Inicialment el projecte compta amb la col·laboració del Sistema Municipal d'Arxius, l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB), l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB) i la Fundació Cipriano García (CCOO). La idea és anar ampliant el nombre de col·laboracions d'entitats, institucions, grups de recerca i centres educatius, així com fomentar -abans que sigui massa tard- la recuperació de les memòries personals dels protagonistes.

Crèdits

Coordinació: Andrés Antebi

Recerca, documentació i entrevistes (àudio): Andrés Antebi, Imma Ávalos, Edurne Bagué, José Luis Carol, Manuel Delgado, Gerard Horta, Jofre Padullés, Pablo González, José Manuel Rúa.

Entrevistes (vídeo): Adrià Pujol, Josep María Solé

Webmaster: Pablo González

Disseny gràfic: Roger Adam

Desenvolupament web: Jordi Espuny

Amb el suport de

OVQ Fundació Cipriano Garcia Arxiu Municipal Institut Català d'Antropologia Ministerio de la Presidencia