Notícies

Condol per la mort de Martine Segalen

23/06/2021

Lamentem la notícia que ens ha arribat avui de la defunció de l’antropòloga francesa Martine Segalene

Aquest 23 de juny hem conegut la notícia de la mort de l’etnòloga francesa Martine Tony Appel, nascuda el 20 de juliol de 1940 i coneguda en la disciplina com a Martine Segalen pel seu matrimoni amb Renaud Segalen.

Segalen va ser investigadora del CNRS (1971-1996), directora del Centre d’ethnologie française (1986-1996) i professora del Departament de Sociologia i Antropologia de la Universitat de París X Nanterre des del 1996, essent fins a la seva mort professora emèrita universitària.

L’obra de Segalen es coneguda pels seus estudis sobre matrimoni a la Bretanya, però en general per la seva recerca a França i Europa sobre formes de família, rituals i museus. Destaca especialment l’obra publicada originalment en anglès, editada conjuntament amb Marianne Gullestad, La famille en Europe. Parenté et perpétuations familiales en Europe, Paris, éd. La Découverte, 1995.

En castellà tenim disponibles les obres Antropología histórica de la família (1992, editorial Taurus) i Ritos y rituales contemporáneos (publicat per Alianza el 2005).

També disposem de l’entrevista que li feu José A. González Alcantud el 1990: http://www.gazeta-antropologia.es/?p=3751

Fotografia cedida per Xavier Roigé (Universitat de Barcelona)

Text de Montserrat Clua i Fainé (UAB, ICA)