Col·loqui - La humanitat: una noció universal?

Data: 14/02/2019 19:00

Organitza: Llibreria Altaïr. Col·laboren: Institut Català d'Antropologia, Universitat Autònoma de Barcelona, Edicions Bellaterra.

Tots els humans som iguals i així ho recull la ciència i el dret internacional, però en diferents contextos culturals la humanitat es conceptualitza de forma diferent. Amb motiu de la publicació del llibre Humanidad. Categoría o condicion. Un viaje antropológico (Ed. Bellaterra), de Ventura, M., Mateo, J.-LL. I Clua, M., conversarem sobre les diferents maneres d’entendre la humanitat en el temps i l’espai, des de l’Amèrica indígena, el món islàmic, la India, l’Europa colonial i la ciència, entre d’altres. Participaran a l'acte Montserrat Clua (UAB), Araceli Gonzalez (IMF, CSIC), Josep Lluis Mateo (UAB), Verena Stolcke (Catedràtica Emèrita UAB), Alice Van den Bogaert (UAB) i Montserrat Ventura (UAB).

Lloc: Llibreria Altaïr, Gran Via de les Corts Catalanes, 616, 08007 Barcelona

Sobre el llibre

http://www.ed-bellaterra.com/uploads/pdfs/HUMA.pdf

 

 Montserrat Clua i Fainé. Doctora en Antropologia Social per la UAB i professora en aquesta universitat des del 1996. Ha realitzant recerca teòrica sobre el nacionalisme i la construcció de les identitats polítiques, així com l'ús de les categories d'ètnia i nació en la construcció de discursos d'inclusió i exclusió a l'estat-nació contemporani. Membre del grup de recerca AHCISP de la UAB i membre fundadora del grup de recerca Ciutadanies de l'ICA. Actualment és la secretaria de la Junta Directiva del Institut Català d’Antropologia.

Araceli González Vázquez. Doctora en Història per la Universitat de Cantàbria (2010), Llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat de Deusto (2004) i Científica titular al Departament d'Arqueologia i Antropologia de la Institució Milà i Fontanals del CSIC. Desenvolupa diverses línies de recerca sobre l'antropologia de la religió, el cos i el gènere al Marroc, amb especial atenció a les relacions entre humans i no-humans, a les pràctiques religioses islàmiques i sufís i a les pràctiques socials i culturals en comunitats de muntanya de Jbala i del Rif. Forma part de “Mediating Islam in the Digital Age” (MIDA).

Josep Lluís Mateo Dieste. Doctor en Història pel European University Institute (Florència) i Professor agregat Serra Húnter del Departament d'Antropologia Social i Cultural (UAB). El seu àmbit d'estudi es centra en les relacions hispano-marroquines, amb especial atenció a l'època colonial, analitzant el món dels estereotips, el camp polític i religiós, així com les nocions de malaltia i curació o les relacions mixtes. Membre del grup AHCISP de la UAB, participant en diversos projectes d'estudi dels sistemes de classificació i nocions d'humanitat. Autor de diversos llibres i múltiples articles en revistes especialitzades.

Verena Solcke. Catedràtica emèrita al Departament d'Antropologia Social i Cultural de la UAB. Va estudiar al Institute of Social Anthropology, Oxford University (Doctorat en Antropologia Social, 1970). Va realitzar recerca històrica d'arxiu i treball etnogràfic de camp a Cuba al 1967-68 i a Sao Paulo, entre 1973 i 1979. Autora, entre altres títols, de Racismo y Sexualidad en la Cuba Colonial (Intersecciones, Barcelona: Bellaterra, 2017); de Coffee Planters, Workers, and Wives: Class Conflict and Gender Relations on Sao Paulo Plantations, 1850 1980 (Oxford: St. Antony's/Macmillan 1988), ¿Es el género para el sexo lo que la raza para la etnicidad...y la naturaleza para la sociedad? Política y Cultura, Monográfico Raza/Etnía y Género, 2000), així com de nombrosos articles.

Alice Van den Bogaert. Llicenciada en Antropologia a la Université Libre de Bruxelles (Bèlgica) i Doctora en Antropologia Social i Cultural (UAB, 2016). Des del 2005 treballa sobre els conceptes humà i persona, sobre el sistema de castes i sobre la posició de les dones a Himachal Pradesh, a l'Himàlaia indi, on ha fet diversos treballs de camp de llarga durada. A més, des de 2016 desenvolupa en paral·lel un treball sobre el sexisme en la infància a Catalunya.

 

Montserrat Ventura i Oller. Doctora en Antropologia Social i Etnologia per la EHESS (París) i Professora Titular d'Antropologia Social (UAB). Arran d'un treball de camp amb la societat indígena Tsachila d'Equador, ha desenvolupat la reflexió sobre la construcció social de la persona, el xamamisme, la mitologia, la relativitat pròpia de la cosmovisió indígena, les relacions interètniques a la història, la construcció dinàmica de la identitat i els efectes de la colonització a la vida social i la ontologia. Ha dirigit el projecte HUMANT, una antropologia comparada de les nocions d'humanitat, desenvolupat per l'equip de rercerca AHCISP de la UAB. Actualment dirigeix el Departament d'Antropologia Social i Cultural de la UAB.

 

 

1402 invitacio.jpg