Curs: «Investigar con arte: estrategias no convencionales de investigación social»

Data: 22/05/2018 al 31/05/2018

Organitza: Assoc. ERAPI – Laboratori Cooperatiu de Socioantropologia i Grup de treball en "Socioantropologia dels mons contemporanis" de l'Institut Català d'Antropologia (ICA).

Duració: 10 hores

Professor: Enrique Santamaría

Dates: 22, 24, 29 i 31 de maig de 2018 - Horari: 18:00 a 20:30h.

Lloc: Sala Fontserè, de l'Institut d'Estudis Catalans, c/ del Carme, n. 47, Barcelona.

CONTINGUTS (el curs es farà en castellà)

[CAT / CAS]

El propòsit d'aquest curs és endinsar-se en les pràctiques investigadores pròpies de les ciències socials, en les quals, des d'una perspectiva epistemològicament complexa, es concep la investigació com un procés social obert i creatiu, compost per diferents i recursius moments així com per múltiples estratègies investigadores en les quals en ocasions s'acudeix amb finalitats metodològiques a pràctiques artístiques.

D'aquesta manera, i perquè no hi hagi confusió, en ell no pretenem abordar l'estudi social dels mons de l'art, sinó que el focus es posarà en l'anàlisi i la reflexió dels usos metodològics d'algunes pràctiques artístiques, que, com poden ser el dibuix o la pintura, la modelació plàstica, el teatre, la dansa, les narracions escrites, la fotografia, etc., són susceptibles de ser usades com a potents i incisives eines de producció d'informacions i interpretacions, així com també com a magnífics recursos expressius per a la presentació pública i la reversió dels resultats de la mateixa.

A través de la discussió d'algunes investigacions concretes i de les experiències dels participants es plantejarà la necessitat d'una investigació social de caràcter artesanal i dialògica, així com s'insistirà en identificar les disposicions i habilitats fonamentals per emprendre i portar a bon port investigacions més imaginatives i implicades sobre els nostres temps i societats; sobre els temps i mitjans en els quals actuem i ens relacionem, i això també com a subjectes investigadors i investigats.

[CAS]

El propósito de este curso es adentrarse en las prácticas investigadoras propias de las ciencias sociales, en las que, desde una perspectiva epistemológicamente compleja, se concibe la investigación como un proceso social abierto y creativo, compuesto por diferentes y recursivos momentos así como por múltiples estrategias investigadoras en las que en ocasiones se acude con finalidades metodológicas a prácticas artísticas.

De este modo, y para que no quepa confusión, en él no pretendemos abordar el estudio social de los mundos del arte, sino que el foco se pondrá en el análisis y la reflexión de los usos metodológicos de algunas prácticas artísticas, que, como pueden ser el dibujo o la pintura, la modelación plástica, el teatro, la danza, las narraciones escritas, la fotografía, etc., son susceptibles de ser usadas como potentes e incisivas herramientas de producción de informaciones e interpretaciones, así como también como magníficos recursos expresivos para la presentación pública y la reversión de los resultados de la misma.

A través de la discusión de algunas investigaciones concretas y de las experiencias de los participantes se planteará la necesidad de una investigación social de carácter artesanal y dialógica, así como se insistirá en identificar las disposiciones y habilidades fundamentales para emprender y llevar a buen puerto investigaciones más imaginativas e implicadas sobre nuestros tiempos y sociedades; sobre los tiempos y medios en los que actuamos y nos relacionamos, y ello también en tanto que sujetos investigadores e investigados.

PROFESSORAT

Enrique Santamaría és docent independent, professor associat al Dept. de Sociologia de la Universitat de Barcelona (UB) i director d'estudis a la Assoc. ERAPI – Laboratori Cooperatiu de Socioantropologia. Així mateix és co-coordinador del grup de treball "Socioantropologia dels mons contemporanis" de l'Institut Català d'Antropologia (ICA).

INSCRIPCIONS

Preus d'inscripció:

65 € (General)

55 € (Membres de l'ICA)

Inscripció:

Per reservar la teva plaça s'ha d'omplir i enviar el següent formulari: https://goo.gl/vpuvKY

Aquesta reserva de plaça té una durada de 5 dies, terme desprès del qual si no s'ha efectuat el pagament de la inscripció la reserva caducarà.

El pagament de la inscripció s'ha de fer al número de compte IBAN de l'Assoc. ERAPI: CAIXA D'ENGINYERS ES57 3025 0001 11 1433507813 (fent constar nom, cognoms i títol del curs).

També es pot fer en efectiu a la secretaria de l'ICA: c/ Casp, nº 43, baixos 1ª - (ECOS Grup Cooperatiu), Barcelona; en aquest cas es recomana trucar per telèfon abans de passar.

Es lliurarà certificat d'assistència i d'aprofitament.

Places limitades (15 màxim).

INFORMACIÓ

Assoc. ERAPI – Laboratori Cooperatiu de Socioantropologia

grupo.erapi@gmail.com

Institut Català d'Antropologia (ICA)

Tel 93 171 37 70

secretaria@antropologia.cat

COL·LABORA

Institut d'Estudis Catalans (IEC)

 

 

Cartel CURS INVESTIGAR ARTE-6.1.jpg