28/01/2011

Projecció del documental "La Dansa als esperits"


El documental "DANSA ALS ESPERITS" es projectarà dins l'espai "El documental" del 33 el proper divendres 4 de  febrer de 2011 (00.10 h.), amb un segon passi el dijous següent a la tarda (17.00 h.)

+ info: http://www.tv3.cat/eldocumental

Inspirat en el llibre de Lluis Mallart El sistema mèdic d’una societat africana. Els evuzok del Camerun
 


Dansa als esperits dóna a conèixer la cultura del poble evuzok a través d'un remeier, en Mba Owona, encarregat de guarir els seus paisans a través de la dansa als esperits, un complexe ritual per a curar les "malalties de la nit" que és, a la vegada, una representació teatral i una autèntica catarsi. El relat de Mba Owona sobre l'Evu, el mite fundacional, la criatura que va dur la mort, fins llavors desconeguda, als evuzok, s'alterna amb imatges de la vida quotidiana d'aquest poble, una de les activitats més importants del qual és la recollida selectiva d'herbes medicinals als boscos que els envolten.

El mateix Lluís Mallart destaca del documental la importància que té des del punt de vista antropològic i històric, alhora de visibilitzar les transformacio ns que en aquestes societats s'operen amb elements d'altres societats autòctones, més o menys veïnes. La Dansa als esperits és un ritual terapèutic relativament nou que incorpora elements d'altres ètnies cameruneses (bassà, pigmeus, fang (segurament del moviment sincrètic bwiti...)) però que estructuralment parlant es fa acomodant-se a les maneres de pensar i fer evuzok o beti. Fins i tot entre la manera de celebrar La Dansa ara fa 25 anys i ara, Mba Owona introdueix elements nous, com és sobretot l'endevinació per mitjà de la closca de tortuga. En una carta que em va escriure ja fa una colla d'anys em deia : ?m'he fet iniciar a la pràctica de l'endevinació?. Aquest intent de perfeccionar les seves pràctiques terapèutiques i rituals estan d'acord en un principi que mantenia l'any 1982 quan em deia : ?de la mateixa manera que els que causen el mal cerquen nous camins per a fer-lo, nosaltres hem d'anar fent noves recerques per a combatre'l, les antigues ja no son suficients?.

Fitxa tècnica:

Direcció: Ricardo Íscar
Guió: Ricardo Íscar i Daria Esteva
Fotografia: Ricardo Íscar
Producció: Daria Esteva i Pere Portabella
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Antropòleg: Lluís Mallart

Una producció de Únicamente Severo i Films 59, en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb la col·laboració de l'Institut Català de les Indústries Culturals i desenvolupat amb el suport del programa europeu Media.