Fronteres de la Ciència: els robots canviaran els éssers humans?

Data: 13/10/2010 19:00

Organitza: Institut Català d'Antropologia

Acte Inaugural de l’Institut Català d’Antropologia
curs 2010-2011

Taula rodona amb la participació de:

Verena Stolcke
Presidenta de l’ICA

Carme Valls Llobet
Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris

Carme Torras
Institut de Robòtica i Informàtica Industrial CSIC-UPC

Lloc: Sala de Juntes de Filosofia i Geografia, UB
carrer Montalegre 6, Barcelona

Entrada lliure
 

 

 

 


Resum

Si tradicionalment els robots estaven confinats a les fàbriques, cada vegada més trobarem robots en l'àmbit social: assistint a discapacitats i persones grans, fent tasques domèstiques, actuant com a companys de joc de joves i adults, i, fins i tot, exercint de mainaderes i mestres de reforç. Atès que, com va dir el filòsof Robert C. Solomon, “les relacions que anem construint al seu torn ens modelen”, és urgent que ens plantegem per quin tipus de robots estem disposats a deixar-nos modelar. A l'habitual controvèrsia sobre si la tecnologia ens fa més lliures com a individus però més dependents i vulnerables com a espècie, la robòtica hi afegeix un nou matís en entrar en l'esfera de l'afectivitat. A la xerrada s'abordaran els reptes que se'n deriven a nivell de recerca tecnològica i també d'ètica, sobre la base del futur previsible descrit a “La mutació sentimental” (Pagès Editors, 2008).

Biografia

Carme Torras és llicenciada en Matemàtiques (UB), màster en Informàtica (UMass) i doctora en Informàtica (UPC). Com a professora d’investigació del CSIC a l’Institut de Robòtica, ha dirigit diversos projectes de recerca, nou dels quals d’abast europeu, en relació al desenvolupament de robots cognitius per a entorns industrials, domèstics i aeroespacials. Ha publicat cinc llibres i nombrosos articles sobre models neuronals, visió per computador, intel·ligència artificial i robòtica. Ha estat guardonada amb el premi Divulga del Museu de la Ciència de Barcelona, el premi Rafael Campalans de l’Institut d’Estudis Catalans, i la medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya. La seva dedicació a la formació de personal investigador ha donat lloc a onze tesis doctorals, i alguns dels seus doctorands han esdevingut investigadors molt reconeguts.
La Dra. Torras compagina la recerca científica amb la narrativa literària. Amb la novel·la “Pedres de toc” (Columna, 2003) obtingué el premi Primera Columna, i, com membre de la Societat Catalana de Ciència Ficció i Fantasia, participà en el volum col·lectiu “Els fills del capità Verne” (Pagès Editors, 2005). La seva darrera novel·la, “La mutació sentimental” (Pagès Editors, 2008), fou la guanyadora del premi Pedrolo de ciència-ficció 2007 i del premi Ictineu a obra publicada el 2008.
Per a més informació: http://www.iri.upc.edu/people/torras